woensdag 29 januari 2014

En de DNA-afwijking heet: MICPCH

Afgelopen vrijdag zijn we met Meesje in het WKZ in Utrecht geweest. Meesje voor het vervolgonderzoek naar zijn gastrostoma (buiksonde) en de invloed daarvan op reflux (spugen) en wij voor en afspraak met de klinisch geneticus over het DNA-onderzoek.
Voor het onderzoek naar zijn gastrostoma en de invloed daarvan op reflux kreeg Meesje een sonde ingebracht waarmee de zuurgraad in zijn maag gemeten werd. Deze sonde moest 24 uur blijven zitten zodat er gedurende 24 uur gemeten kon worden. In zijn andere neusgat kreeg hij ook een kort slangetje om gedurende de ochtend metingen te doen naar de zuurgraad van zijn adem. Meesje moest dit onderzoek nuchter aanvangen om meteen bij de start te kunnen meten wanneer hij gevoed werd via zijn gastrostoma. Deze voeding moest veel sneller inlopen dan normaal en wonder boven wonder moest Meesje daarna maar een heel klein beetje spugen. Al met al verliep dit onderzoek goed. Nu is het wachten op de resultaten om Meesje eventueel met aangepaste medicatie minder te laten spugen.

In de ochtend hadden we ook een afspraak met de klinisch geneticus. Dit aanvullend op het telefonische gesprek dat Koen de week ervoor heeft gehad (zie blog vorige week). Zij vertelde dat de genafwijking op het CASK-gen ligt (is een meer voorkomende benaming van het caskasegen dat ze telefonisch door had gegeven). De afwijking die Mees heeft blijkt toch een naam te hebben, namelijk MICPCH, oftewel Microcephalie Ponto Cerebellaire Hypoplasie. Vrij vertaald is dit kleine schedel (Microcephalie), hersenstam (Ponto), kleine hersenen (Cerebellaire), onvolledige ontwikkeling (hypoplasie).
Wereldwijd zijn er maar zeven jongetjes beschreven die deze afwijking hebben. De kans om de Staatsloterij te winnen is dus nog groter..... Al deze jongetjes hebben ernstige epilepsie en een grote ontwikkelingsachterstand. Ook zijn er meisjes met deze genafwijking, maar zorgt het over het algemeen bij meisjes voor minder ernstige afwijkingen. Dit komt omdat de genafwijking gesitueerd is op het X-chromosoom. Daar jongetjes hiervan maar één chromosoom hebben (en daarnaast het Y-chromosoom) en meisjes er twee hebben (naast het X-chromosoom met de afwijking ook nog een gezond X-chromosoom), zijn de gevolgen bij jongetjes vele malen groter.
Daar er zo weinig gevallen bekend zijn, biedt deze vaststelling helaas nog geen houvast om Meesje beter te kunnen behandelen. Ook m.b.t. medicatie is er niet echt iets bekend.
Omdat de genafwijking nu naar voren is gekomen uit een nieuwe DNA-onderzoeksmethode is de verwachting dat er de komende jaren meer kindjes worden ontdekt met dezelfde afwijking.

7 opmerkingen:

  1. Fijn dat jullie iets meer weten alleen de onzekerheid blijft dus even groot.
    Jammer dat men ook niet weet hoe ne verder te behandelen om het voor Mees makkelijker te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijzonder nieuws!
    Bedankt voor alle updates, bijzonder om zo mee te kunnen leven met jullie. X

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi,

    Vandaag hebben wij te horen gekregen dochter hetzelfde "heeft".
    Vrijdag gaan wij naar het Radboud, de geneticus zal ons daar meer uitleggen.
    Zullen we mailadressen uitwisselen?

    harold@broekit.nl

    Groetjes Talitha

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste ouders,

    Wij hebben een dochter van 2 jaar oud met een mutatie op het cask gen en zijn altijd bereid om kennis te delen.
    We wonen in België.

    Er zijn op facebook 2 geheime groupen waaraan jullie kunnen worden toegevoegd.

    1 oudergroup waar ouders ervaringen delen over de zorg voor een kind met een CASK mutatie of deletie.

    1 oudergroup waar ouders kunnen communiceren met Konark Muhkerjee, researcher gespecialiseerd in CASK.
    http://research.vtc.vt.edu/employees/konark-mukherjee/

    1 oudergroup waar ouders ervaringen delen over de zorg voor een kind met een CASK mutatie of deletie.

    Het mail addres waarop je me kan contacteren is
    cask@messagebottle.org

    Ik kijk ernaar uit om met jullie kennis te delen.

    Ik wens jullie veel sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste,

    Het email adres dat hierboven vermeld is, is niet meer actief.

    Je kan je aanmelden voor de Facebook group via
    http://www.caskmutation.org/parents.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn dochter van 17 heeft ook een mutatie op het CASK gen.
    Vastgesteld december 2012.

    Zou het interessant vinden om met " lotgenoten " ervaringen uit te wisselen.

    Groet,
    Norman Lauwers

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo,
    Mijn zoontje spuugde ook ontzettend veel en reflux we hebben ook de onderzoeken gehad met metingen ons zoontje heeft op moment een pej sonde via de maag naar de dunne darm en krijgt en jejunostomie. Rechtstreeks in de dunne darm. Wij hebben ook DNA onderzoek gedaan en kwam ook CASK-gen afwijking maar was nog niks over bekend dus kon ze niet relateren aan de klachten. Helaas gaat ons mannetje achteruit en heeft episodischeataxie erbij soort epelipsie maar lopen gaat steeds moeizamer. Zou ik met u in contact kunnen komen, heb nog niemand gevonden met zelfde cask-gen afwijking en zo weinig over bekend. Groeten ilse

    BeantwoordenVerwijderen