woensdag 8 augustus 2012

Yes he can! Oftewel goed onderzoek KNO-arts

Woensdag 8 augustus 2012

De afgelopen dagen heeft Mees regelmatig last gehad van slijmvorming in zijn keel. Hij heeft heel veel moeite om dit weg te krijgen en heeft het daardoor regelmatig benauwd. Afgelopen nacht zijn we daardoor vanaf een uur of 3 met hem in de weer geweest om hem rustig te krijgen. Doordat hij zich zo druk maakte en daarmee ook druk gaf op zijn sonde, lag deze er op een gegeven moment uit.

Gelukkig heeft de thuiszorg, nadat we om 7u gebeld hadden om 8u de sonde weer in kunnen brengen zodat Mees zijn voeding weer kon krijgen.
 Vanmorgen hebben we een gesprek gehad met MEE. Zij staan opgesteld ter ondersteuning van (ouders van) kinderen met een beperking. De ons toegewezen consulent gaat voor ons bekijken wat hij kan betekenen in de wirwar van de zorg in Nederland.
Na dit gesprek zijn we met Mees in de auto gestapt voor de afspraak met de KNO-arts in het Wilhelmina KinderZiekenhuis. De logopediste van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is bij dit onderzoek aanwezig geweest, iets wat wij zeer konden waarderen. Nu waren bij het onderzoek naast de KNO-arts de logopedist van Utrecht aanwezig, de logopedist van het JBZ en een co-assistent. De KNO-arts is net als een maand geleden met een camera op een slangetje via de neus van Mees naar binnen gegaan. Daar waar een maand geleden geen gevoeligheid waarneembaar was van het strottenhoofdklepje was dat nu gelukkig al wel iets beter. Ook de stembanden sloten zich goed bij aanraking (wat een maand geleden ook al het geval was). Vervolgens heeft de logopedist water met daarin methyleenblauw in Mees zijn mond gespoten gekregen om te kijken of Mees kan slikken. In tegenstelling tot het onderzoek een maand geleden, liet Mees nu wel zien dat hij kon slikken. Iets waar wij uiteraard erg blij mee zijn. We wisten dit uiteraard al wel door het oefenen met minimale hoeveelheden water, maar de KNO-arts moest dit zelf ook kunnen zien. Nu de KNO-arts het heeft gezien, mag Mees gaan oefenen met minimale hoeveelheden melk i.p.v. water om dit, als het goed gaat, wat verder uit te bouwen. We zijn erg benieuwd hoe hij hier op gaat reageren.
Al met al zijn we erg blij met het onderzoek vandaag en dat Mees nu een volgende stap mag maken.

3 opmerkingen:

  1. Jeeeh! Mees, wat goed van je zeg! X van ons, Danny en Maaike

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ieder stapje is er één! Geweldig nieuws! Keep going Mees!
    Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat goed van Mees zeg, hij laat mooi zien dat hij het kan.
    En wat een leuke foto's.
    Gr Dorine

    BeantwoordenVerwijderen