dinsdag 27 augustus 2013

Meesje is een bikkel!

Vandaag was dan de spannende dag. Vandaag heeft Mees meerdere ingrepen gehad. En om maar met de deur in huis te vallen, Meesje heeft alles goed doorstaan!
Afgelopen zondagavond hebben we Meesje naar het WKZ in Utrecht gebracht. Zondagavond omdat op maandag al erg vroeg de onderzoeken begonnen en we Mees niet in de maandagmorgendrukte naar Utrecht wilden brengen. Gisteren is hij dan ook nog goed onderzocht (longfoto's, bloed, temperatuur) en werd uiteindelijk aangegeven dat Mees klaar was voor de operatie. Ellen kreeg nog allerlei informatie over de ingrepen en de procedures. Er werd aangegeven dat Mees tijdens de operatie een beademingsbuisje ingebracht zou krijgen. Na afloop van de operatie zou deze verwijderd worden als Mees in staat zou zijn om zelfstandig te ademen. Zou dat niet het geval zijn, dan lieten ze de beademingsbuis in en zou Mees naar de Intensive Care (IC) moeten.
Vanmorgen was het dan zo ver. Wij waren al op tijd naar Utrecht gereden om Mees mee te kunnen begeleiden naar de OK (operatiekamer). Voor de operatie had Meesje al een infuus gekregen om hem na de operatie voldoende vocht en voeding toe te kunnen dienen. Om kwart voor elf mocht Mees naar de OK. Ellen mocht nog mee tot aan de narcose en daarna begon het lange wachten. Voor de diverse ingrepen stond minimaal 2,5 uur gepland, maar was dat wat moeilijk in te schatten omdat er diverse artsen betrokken waren bij de diverse ingrepen. Uiteindelijk werden we 4 uur later opgehaald met de boodschap dat Mees klaar was. Ellen mocht mee naar de recoverykamer, waar Meesje inmiddels naar toegebracht was. Daar hoorde Ellen dat alles goed was verlopen en dat de beademingsbuis zonder problemen verwijderd was. Echter omdat Mees niet helemaal comfortabel was, werd besloten dat hij toch nog voor een nacht naar de IC moest (wat wij helemaal prima vinden, het zekere voor het onzekere). Daar mochten we Meesje gelukkig weer uitgebreid kussen en voorzichtig knuffelen. Uiteindelijk hebben ze alle ingrepen kunnen doen. De ingrepen nog even op een rijtje:
  • Plaatsen gastrostoma (peg oftewel buiksonde)
  • Herstellen navelbreuk
  • Verwijderen keelamandelen (waren toch wel erg groot en bemoeilijkten zijn ademhaling)
  • Verhelpen liesbreuk
  • Onderzoeken van ogen
De ingrepen op zich duurden niet zo heel lang, maar omdat er verschillende artsen bij betrokken waren, zat er nogal wat tijd tussen. Van het oogonderzoek hebben we nog geen terugkoppeling gehad, maar hebben we begrepen dat ze met een soort plakkers op zijn ogen en electroden eromheen metingen hebben gedaan met lichtflitsen.
Na de operatie hebben ze Mees nog wel wat morfine gegeven als pijnstiller. Ook heeft hij nog wat koorts. Het zuurstofkapje heeft een aantal uren voor zijn mond gelegen, maar is inmiddels alweer weggehaald omdat Meesje zijn zuurstofgehalte zelf goed op peil kan houden. Nu is het afwachten hoe hij de komende dagen herstelt.

Linksboven, rechtsboven en linksonder voor de operatie, rechtsonder na operatie
 
M.b.t. zijn voeding is het idee dat hij (als het allemaal volgens plan verloopt) vandaag nog geheel voeding krijgt via zijn infuus, morgen de helft via het infuus en de helft via de peg en overmorgen de gehele voeding via de peg. Als deze stappen zonder problemen verlopen en zijn herstel voorspoedig gaat, zou Meesje eind deze week op zijn vroegst naar huis mogen.
Vannacht mag Ellen in het WKZ blijven slapen in de ouderslaapkamer om zo wat langer en dichter bij Meesje te kunnen zijn.
Al met al een hele spannende dag, die tot op dit moment gelukkig goed verlopen is! Meesje is een bikkel!

4 opmerkingen:

  1. Hoi Koen en Ellen,

    Fijn dat Mees alles zo goed doorstaan heeft! In de speeltuin hadden we het er vanavond nog over dat het zo'n spannende dag was vandaag. Nu hopen dat hij snel weer naar huis mag!

    Groetjes
    Sylvia Stevens

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ons vechtersbaasje.

    Oma Mariƫtte en Opa Frans.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goedzo Mezebolleke, knap geregeld vent!Ik zag al een foto zonder slang in je neus, mooi plaatje.Hoop dat alle pijn snel verdwijnt en je vlug naar huis mag, thuis is toch de beste plaats om te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De hele familie heeft het goed gedaan!Ga zo door met z'n allen, groetjes Ineke

    BeantwoordenVerwijderen