woensdag 26 juni 2013

Poeh, poeh, wat een week!

Afgelopen zaterdag zijn wij 's avonds heel erg geschrokken. Koen was Mees aan het vernevelen en Ellen was boven bezig. Mees zat ontspannen, wel in elkaar gezakt, bij Koen op schoot. Waarschijnlijk is er een slijmprop in de luchtwegen van Mees geschoten (na het vernevelen komt het slijm wat losser) en omdat Mees in elkaar gezakt zat, kreeg hij die slijmprop niet weggeperst. Opeens riep Koen naar boven dat Mees blauw werd. Nu hebben we wel vaker meegemaakt dat Meesje om zijn mondje wat blauw werd maar dan kon Mees altijd snel zelf herstellen. Dat lukte hem deze keer niet!
Mees werd echt heel blauw (over zijn hele lichaampje), hij werd zo slap als een vaatdoek en hij had geen ademhaling meer. Koen ging de zuurstoffles aansluiten en Ellen hield Mees vast. Ze dacht echt dat het gedaan was met Meesje. Het laatste wat je dan nog kan doen is hem lekker vasthouden. Ellen zei tegen Koen dat hij kon stoppen met het aansluiten van de zuurstoffles, want ze dacht dat het geen nut meer had. Het enige wat Koen zei was dat we door moesten gaan. Ellen heeft Mees toen op de bank neergelegd en hem drie keer beademd. Wonder boven wonder, ging Meesje weer ademen en kwam hij langzaam bij. Daarna zweette hij zich rot en zijn hart ging als een razende te keer. Toen Mees wat rustiger werd kwam bij ons alle emotie eruit. Ellen heeft Mees niet meer losgelaten die avond. Wat zijn wij blij dat dit goed is afgelopen.
 
Gisteren was dan eindelijk de langverwachte afspraak bij Epileptisch centrum Kempenhaeghe in Heeze. Onze inzet van het gesprek was dat er bij Kempenhaeghe verder gekeken zou worden hoe Mees wat meer comfort gegeven zou kunnen worden (minder epileptische uitingen, minder spugen. enz.) en dat het voor ons wat duidelijker zou worden welke uiting van Mees nu we en geen epilepsie is. Kempenhaeghe heeft namelijk betere mogelijkheden voor observatie dan het WKZ in Utrecht. Het gesprek draaide helaas uit op een deceptie. De neuroloog gaf al snel aan dat Kempenhaeghe "geen West doet". M.a.w. ze behandelen daar in principe geen patiënten met het Syndroom van West omdat ze daar de kennis niet hebben. De neuroloog die wij gesproken hebben heeft weliswaar wel kennis van het Syndroom van West, maar was maar eens in de twee weken op Kempenhaeghe. Hij is verder neuroloog aan het academisch ziekenhuis in Maastricht. Dat Kempenhaeghe geen kennis heeft van het Syndroom van West bevreemdt ons zeer daar wij anders voorgelicht zijn en andere verhalen gehoord hebben.
De neuroloog gaf aan dat het verder geen nut heeft om Mees op te nemen ter observatie als hij nog steeds Salaamkrampen laat zien (uiting van Syndroom van West). De Salaamkrampen zijn namelijk de meest ernstige vorm van epilepsie die Mees heeft. De onderliggende epileptische uitingen behandelen heeft volgens de neuroloog geen nut zo lang West niet onder controle is. Tot afgelopen weekend hadden we drie weken lang geen Salaamkrampen gezien. Echter sindsdien weer twee keer. M.a.w. de Salaamkrampen zijn nog niet weg. Derhalve gaf de neuroloog aan nu niets voor Mees te kunnen betekenen.
Verder gaf hij aan dat het van groot belang is om toch te achterhalen wat Mees nu in de basis mankeert, welke genetische afwijking hij heeft waar het Syndroom van West uit voortgekomen is. Het onderzoek loopt nu echter al een jaar en nog steeds hebben ze bij het WKZ geen idee wat Mees mankeert.
Tenslotte gaf de neuroloog aan dat het niet verstandig is om het Ketogeen dieet en het medicijn Sabril (anti-epileptica) tegelijkertijd af te bouwen. Dit was nl. het advies van het WKZ. Dit advies hebben we echter niet opgevolgd en hebben enkel de Sabril afgebouwd. Tot op heden lijkt Mees daar goed op te reageren. Hij is alerter en vaker wakker. Het advies dat de neuroloog van Kempenhaeghe nu heeft gegeven is om de komende maanden te kijken hoe Mees het doet op het Ketogeen dieet (in combinatie met de andere anti-epileptica). Mocht Mees toch weer meer Salaamkrampen laten zien dan adviseert hij om toch weer Sabril te gebruiken omdat dat het meest krachtige medicijn is tegen het Syndroom van West. Sabril heeft echter een mogelijk negatieve bijwerking (kans 1-op-3) op zijn gezichtsvermogen, dus gaf de neuroloog aan dat we dit wel in onze overweging mee moeten nemen. Daar Mees nu nog steeds niets ziet (cerebrale visiestoornis), weten we ook niet of Mees last heeft van deze bijwerking of mogelijk zal gaan krijgen.
Kortom Kempenhaeghe kan helaas (nog) niets betekenen voor Meesje. De neuroloog heeft ook aangegeven dat hij zijn advies v.w.b. de behandeling met medicijnen en Ketogeen dieet (en de overige anti-epileptica) gaat kortsluiten met het WKZ.
Poeh, poeh, wat een week......

woensdag 19 juni 2013

Dagje WKZ Utrecht

Gisteren zijn we met Meesje naar het WKZ in Utrecht geweest voor een viertal afspraken. Om half 8 's morgens zaten we al in de auto voor de eerste afspraak van de dag, nl. de afspraak om half 9 bij de oogarts in het UMC. Zij constateerde geen veranderingen in zijn zicht en zijn oogdruk en gaf aan dat we het druppelen moesten continueren. Verder gaat zij ons verwijzen naar Bartimeus, een organisatie die gespecialiseerd is mensen met een visuele beperking. Het idee erachter is dat we verder kennis maken met de mogelijkheden om met de visuele verstoring bij Mees om te gaan.
In een sneltreinvaart moesten we vervolgens door naar de volgende afspraak om 9 uur bij de metabool-/kinderarts (van het UMC naar het naastgelegen WKZ). Hij gaf aan dat er vanuit het metaboolonderzoek (stofwisselingsziekte) nog niets naar boven was gekomen en dat dit waarschijnlijk ook zo bleef. V.w.b. het DNA-onderzoek (genetisch onderzoek) gaf hij aan dat ook hier nog niets uitgekomen was, maar dat het goed was om hiervoor een afspraak te maken met de klinisch geneticus om te kijken wat daarin de onderzoeksmogelijkheden nog zijn. Verder hebben we alle medicijnen doorgesproken op de anti-epileptica na (valt onder verantwoordelijkheid neuroloog). Enkel het laxeermiddel moeten we gaan verminderen omdat zijn ontlasting momenteel wel erg dun is (Mees zit regelmatig tot zijn nek toe onder). Tenslotte hebben we ook nog de mogelijkheid tot het inbrengen van een peg bij Mees (voor voeding via de buikwand i.p.v. neussonde) aangekaart. In tegenstelling tot begin dit jaar stond de arts hier nu wel positief tegenover en zou hij dit aan gaan kaarten binnen het artsenteam dat met Mees te maken heeft. De reden dat ze het eerder niet aandurfden was de problemen met zijn luchtwegen en de mogelijk nadelige gevolgen van een narcose daarop. Nu in de zomermaanden zijn er wat minder virussen actief en durven ze het derhalve beter aan.
De derde afspraak was die met de diëtiste. Zij gaf aan dat we mochten proberen om Mees wat Optimel producten (kwark) te geven via een lepel om hem kennis te laten maken met bepaalde smaken. Vanuit zijn sondevoeding kent hij nauwelijks een smaak. 
Vandaag heeft Ellen geprobeerd om Mees wat Optimel kwark te geven. Al vond hij het nog niet erg lekker (of misschien gewoon erg vreemd) en werkte hij het weer naar buiten, toch was het voor ons wel bijzonder.


De laatste afspraak gisteren was die met de neurologe. Zij is m.n. geïnteresseerd in de bevindingen van Kempenhaeghe waar we eindelijk volgende week dinsdag een afspraak hebben. Het is namelijk toch gelukt om op korte termijn een intakegesprek te krijgen bij de neuroloog in Heeze.
A.s. dinsdag is dus de kennismaking met Kempenhaeghe. We zijn erg benieuwd of ze daar nog wat kunnen bijdragen aan het comfort van Mees. 
Omdat Mees op korte termijn naar Kempenheaghe gaat, blijven de anti-epileptica op dit moment hetzelfde.


woensdag 12 juni 2013

Meesje 1 jaar!

Afgelopen vrijdag was het zover. Meesje werd 1 jaar! Wat zijn wij trots op ons manneke. Zo'n elf maanden geleden hadden we nooit durven hopen dat we samen met Meesje zijn eerste verjaardag zouden mogen vieren. Maar ons dapper ventje vecht zich tot nu toe overal doorheen.  



Aankomende dinsdag hebben wij vier afspraken staan in het WKZ in Utrecht. Eerst naar de oogarts, vervolgens naar de metabool-/kinderarts, dan naar de diëtiste en als laatste naar de neuroloog. We zijn benieuwd wat we daar te horen krijgen.

Foto links: Meesje kreeg ook een taartje. Hij mocht er met zijn handen inslaan. Daarna mocht hij van het slagroom proeven. Hij zat echt te smullen daarvan. Dat was een mooi gezicht.
Foto rechts: Mees met zijn nieuwe pet.

Met alle ups en downs het afgelopen jaar zijn we, naast uiteraard onze familie en vrienden, ook onze lieve collega's en buurtgenoten erg dankbaar. Wat een fijne omgeving om hier te mogen werken en wonen. Wat een lieve en meelevende mensen. Ook daar hebben we het erg mee getroffen. Ook de verpleegkundigen van de Kinderthuiszorg en de verpleegkundigen, vrijwilligers, stagiaires en andere medewerkers van Mappa Mondo zijn we erg dankbaar voor alle zorg en liefde die ze aan Mees geven. Dat mag een keer gezegd worden!

woensdag 5 juni 2013

Wat frustratie en bijna jarig

Mees heeft de afgelopen week een redelijk goede week gehad. Wel heeft hij een nacht wat krap in zijn zuurstof gezeten, dus wellicht zit er toch iets in de weg. Sinds de vorige week zijn er verder geen ontwikkelingen m.b.t. de verwijzing naar Kempenhaeghe. Het kost schijnbaar veel tijd bij het WKZ om een dik medisch dossier om te vormen tot een verwijzing.
Vandaag is er ook een pittige mail richting de afdeling WMO (verantwoordelijk voor de voorzieningen) van de gemeente Heusden gegaan waarin we onze frustratie hebben geuit m.b.t. de trage procedure voor de fietsvoorziening (bakfiets) voor Mees. Eind maart is de aanvraag ingediend en nu heeft de gemeente een externe adviseur ingehuurd om "het ei te leggen", dit terwijl ze de toestand van Mees na een huisbezoek in februari al lang kennen. Nee, een extern adviseur moet dit huisbezoek nog eens overdoen.... We hebben aangegeven dat de doorlooptijd zo wel heel lang wordt en dat het erop begint te lijken dat we richting voorjaar 2014 pas kunnen genieten van een fietstocht met Mees. Een bakfiets is immers in het najaar en winter geen optie voor Mees gezien zijn kwetsbare gezondheid. Als dit een opmaat is voor de aanvraag van toekomstige voorzieningen, dan kunnen we onze borst de komende jaren nat maken.
Maar los van het bovenstaande kan Mees nu met het goede weer wat meer naar buiten. Vandaag heeft Ellen samen met Mees eindelijk zijn kinderwagen op kunnen halen. Nu hoeft hij niet meer krap in de oude kinderwagen te liggen.
A.s. vrijdag 7 juni wordt Mees 1 jaar. We gaan hier uiteraard met de familie aandacht aan geven.
 
Lekker in de Drunense Duinen
(Nee, Koen is niet kaal, maar zijn haar is in camouflagekleur t.o.v. de achtergrond)
  
Mees in zijn nieuwe kinderwagen